Cannes opent met komedie van Krawczyk

Zwaardvechtkomedie Fanfan la Tulipe opening festival

Het filmfestival van Cannes wordt op 14 mei geopend met Fanfan La Tulipe, een zwaardvechtkomedie van Gerard Krawczyk. Deze regisseur verwierf recentelijk faam met twee vervolgfilms op Luc Bessons Taxi, die beide in Frankrijk grote kaskrakers waren. Besson is ook co-producent van Fanfan La Tulipe.

Penelope Cruz speelt de hoofdrol in de remake. Fanfan La Tulipe werd in 1952 ook al verfilmd door Christian-Jacque, die daarvoor in Cannes de regieprijs kreeg. Toen speelde Gina Lollobrigida de hoofdrol. Cruz speelt Adeline, een zigeunermeisje dat een knappe boerenjongen ervan overtuigt het leger in te gaan.

Fanfan La Tulipe is in Frankrijk een populair verhaal, dat in totaal al drie keer werd verfilmd; in 1907, in 1926 en in 1952.

Het filmfestival van Cannes beleeft dit jaar zijn 56e editie. De jury, die de Gouden Palm toekent, zal worden voorgezeten door regisseur Patrice Chérau. Regisseur Emir Kusturica is voorzitter van de jury die oordeelt over de korte films. Het programma wordt pas in mei bekendgemaakt.