Het Museum of Modern Art (MoMa) in New York en het Walker Art Center in Minneapolis (Minnesota) organiseren in mei en in april speciale vertoningen van Hubert Bals Fonds-films. Het Hubert Bals Fonds (HBF) is een onderdeel van het International Film Festival Rotterdam, dat films uit ontwikkelingslanden financieel ondersteunt.

Beide filmprogramma's bieden een inzicht in het werk van het fonds, dat vijftien jaar bestaat. Sandra den Hamer (co-directeur van het IFFR en directeur van het HBF) en Marianne Bhalotra (hoofd van het HBF) wonen op 2 mei in New York de openingsavond van het MoMa-programma bij.

Het MoMa vertoont 25 mede door het fonds totstandgekomen speelfilms; het Walker Art Center vertoont tien recente HBF-speelfilms.

De Amerikaanse programma's volgen op een succesvol jaar voor het HBF. Veel HBF-films werden op internationale filmfestivals gelauwerd, zoals Elia Suleimans Divine Intervention in Cannes en Diego Lermans Tan de repente in Locarno (bekroond met Zilveren Luipaard). Een groot aantal HBF -films waren opgenomen in de programma's van festivals in Montreal, Venetië, Toronto en New York.

Als nevenprogramma van het eerbetoon aan het Hubert Bals Fonds presenteert de afdeling Film en Media van het MoMa op 24 en 25 mei de New York-première van Tie xi qu: west of the tracks (2003), Wang Bings negen uur durende documentaire over het industriegebied Tie Xi in Noordoost-China. De documentaire ging tijdens het afgelopen IFFR in wereldpremière.