Waarom als twee druppels water niet mocht worden uitgezonden

'Rademakers en Heineken de schijn tegen, maar maakt dat ze ook schuldig?'

Gerhard Busch ,

Jarenlang was het een heerlijke roddel. Inmiddels is het een onontwarbare kluwen van elkaar tegensprekende herinneringen. Mocht fotomodel/stewardess Nan Los nou meedoen aan Als twee druppels water omdat zij de maîtresse van geldschieter Freddy Heineken was, of niet? En trok Heineken, nadat Los hun relatie verbrak en met een ander trouwde, de film nou terug om haar te sarren, of had hij andere, financiële motieven?

De feiten, voor zover onbetwist, op een rij. Nan Los wás de minnares van de biermagnaat en kreeg, als onervaren actrice, de vrouwelijke hoofdrol in Twee druppels. De jarenlange relatie met (de getrouwde) Heineken liep stuk toen ze midden jaren zestig met autocoureur Gerard van Lennep trouwde. Cineurope, de speciaal voor Twee druppels in het leven geroepen productiemaatschappij van Heineken, produceerde in 1965 - ná het verbreken van de relatie tussen Heineken en Los - nog een film: Een ochtend van zes weken van Nikolai van der Heyde. Die film vertelt het verhaal van de tragische mislukking van de relatie tussen een fotomodel (Los?) en een autocoureur (Van Lennep?).

Jaren later, in 1983, op de dag dat de Tros Twee druppels wil uitzenden, dreigt Heineken via zijn advocaten met een rechtszaak als de omroep de film niet terugtrekt. De Tros is zich van geen kwaad bewust omdat Rademakers zijn fiat heeft gegeven, maar de rechten blijken bij Heinekens Cineurope te liggen, zodat ze bij de Tros op het laatste moment toch afzien van uitzending.

Na Heinekens dood eerder dit jaar verhuizen de rechten van Cineurope naar filmdistributeur A-Film, zodat de VPRO de film nu op televisie mag uitzenden en het Filmmuseum de film in de bioscoop kan uitbrengen.

Zoals Heineken tot aan zijn dood heeft beweerd dat hij uitzending op televisie alleen tegenhield omdat mensen de film anders op video zouden kopiëren en hij er geen geld meer aan kon verdienen, heeft Rademakers altijd ontkend dat hij Los door geldschieter Heineken heeft opgedrongen gekregen.

En daarmee is een mooie parallel ontstaan met de film. Net als Ducker in Twee druppels hebben Rademakers en Heineken de schijn tegen, maar maakt dat ze ook schuldig?