Verloren kwartier van Sugata Sanshiro teruggevonden

Eerste film regisseur Kurosawa weer compleet

De vrijwel complete eerste versie van de debuutfilm van de Japanse regisseur Akira Kurosawa, Sugata Sanshiro, komt in oktober uit op dvd. Uit de oorspronkelijke film waren in de jaren '40 opeens vijftien minuten verdwenen. Die scènes zijn gevonden in een Russisch filmarchief door de Japanse filmwetenschapper Tomonori Saiki.

Kurosawa's Sugata Sanshiro gaat over een judoka die worstelt met de harde wereld van zijn sport. Bij de eerste vertoningen, in 1943, duurde de film nog ruim negentig minuten, maar een jaar later was er een kwartier uitgesneden. De reden daarvan is nooit duidelijk geworen, de beelden waren verdwenen.

Nadat de Saiki hoorde over een Russisch filmarchief met Japanse films, dook hij er in het magazijn. Saiki vond het overgrote deel van de verdwenen beelden uit Sugata Sanshiro terug. Daarop is te zien hoe de held Sanshiro zijn rivaal Higaki ontmoet. Vermoedelijk hebben Russische soldaten die in het noordoosten van het tegenwoordige China tegen Japan vochten de beelden mee teruggenomen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Saiki zegt niet te begrijpen waarom de Japanse autoriteiten de scènes er destijds hebben uitgesneden, hoogstens om de kassa's van de filmhuizen te spekken die de kortere film meermalen per dag konden vertonen.

Kurosawa overleed vier jaar geleden op 88-jarige leeftijd . Hij kreeg in 1990 een speciale Oscar voor zijn gehele oeuvre.