Verhoeven krijgt Lifetime Achievement Award

Paul Verhoeven nog steeds een van de weinige 'fantastische' Nederlandse regisseurs

Kevin Toma ,

Tijdens de 18e editie van het Festival van de Fantastische Film (FFF) in Amsterdam zal regisseur Paul Verhoeven de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen.

Verhoeven (63) krijgt deze prijs voor zijn verdiensten voor de fantastische film. Verhoeven heeft, zeker sinds zijn vertrek naar Amerika, vaak blijk gegeven van een voorliefde voor verbeeldingsrijke gegevens, met name op het gebied van de science fiction. Robocop (1987), Total Recall (1990) en Starship Troopers ( 1997) zijn voor de genreliefhebber inmiddels klassieke titels.

Ook op thrillerterrein heeft Verhoeven zich meer dan verdienstelijk getoond, in Amerika onder meer met Basic Instinct (1992) en in Nederland met het magisch- realistische De vierde man (1983). Deze Reve-bewerking was tevens de laatste film die Verhoeven draaide voor hij zich in Hollywood vestigde. De vierde man, Robocop en Starship Troopers zullen op het festival vertoond worden.

Nederlands kent, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, nauwelijks een fantastische speelfilm-traditie. Het FFF neemt deze situatie als uitgangspunt voor een symposium, dat het organiseert in samenwerking met de Fantasten: een groep filmmakers die een lans breekt voor meer fantasie en verbeelding in de Nederlandse cinema.

Het festival besteedt daarnaast ook aandacht aan de Japanse en Zuid-Koreaanse film-fantastiek, en komt met een retrospectief van de Amerikaanse horrorproducent en -regisseur Brian Yuzna. Het 18e FFF vindt plaats op verschillende locaties rond het Leidse Plein, van 11 tot en met 17 april aanstaande.