Louis van Gasteren ontvangt op de openingsavond van het Nederlands Film Festival, woensdag 25 september, de Cultuurprijs uit handen van de Staatssecretaris van Cultuur, Cees van Leeuwen.

De bijna 80-jarige filmbeeldend kunstenaar en onderzoeker krijgt de prijs voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur.

Van Gasteren maakte tijdens zijn vijftigjarige carriere meer dan zeventig films en televisiereportages, waaronder Hans, het leven voor de dood die in 1983 bekroond werd met een Gouden Kalf. Deze editie gaat zijn film In een Japanse stroomversnelling, over Nederlandse waterbouwkundig ingenieurs die aan het eind van de negentiende eeuw in Japan werkten, in wereldpremiere.

Op de slotavond van het festival, vrijdag 4 oktober, wordt de Vakprijs Production Design uitgereikt. Genomineerd, na een enquete onder Nederlandse filmprofessionals, zijn Harry Ammerlaan (De enclave, Moonlight), Rikke Jelier en Alfred Schaaf (Tom & Thomas, Lek) en Vincent de Pater (Ja Zuster Nee Zuster, Minoes). Dan worden tevens tien Gouden Kalveren en de Publieksprijs uitgereikt. De Gouden Kalveren-jury bestaat uit Matthijs van Heijningen (voorzitter), Nelly Frijda, Martin Koolhoven, Frans Rasker, Ineke Smits, Jacqueline van Vught en Ben Zuydwijk. Voor het eerst in de geschiedenis van het festival komt slechts een selectie van en niet alle vertoonde films in aanmerkingvoor de kalveren., maar een vantevoren gemaakte selectie.

Tijdens het festival gaan meer dan tachtig producties in premiere, waaronder de openingsfilm Ramses, Pieter Fleury' s portret van Ramses Shaffy, Ja Zuster Nee Zuster van Pieter Kramer, Loenatik, de moevie van Bobby Eerhart, Moonlight van Paula van der Oest, Swingers van Stephan Brenninkmeijer en Valentin van Alejandro Agresti. Slotfilm is Rana's Wedding van Hany Abu-Assad, die eerder te zien was op het festival van Cannes.