The Hours beste film van het jaar

Bekroning is gunstig teken voor de Oscar-uitreikingen

The Hours, een literatuurverfilming van Stephen Daldry (Billy Elliot) is door de Amerikaanse National Board of Review of Motion Pictures (NBR) uitgeroepen tot beste film van 2002. De film is gebaseerd op het boek van de Amerikaanse auteur Michael Cunningham.

Cunningham kreeg in 1999 de Pulitzer-literatuurprijs voor de roman. Het verhaal gaat over drie vrouwen uit verschillende generaties, die ieder een eigen interpretatie geven van Virginia Woolfs 'Mrs. Dalloway'.

De hoofdrollen in The Hours worden vertolkt door Meryl Streep, Julianne Moore en Nicole Kidman . Moore kreeg zelf een onderscheiding voor haar rol in Far From Heaven.

In de NRB's toptien van beste films volgen Chicago, Gangs of New York, The Quiet American, Adaptation, Rabbit-Proof Fence, The Pianist, Far From Heaven, Thirteen Conversations About One Thing en Frida.

De NRB, opgericht in 1909, bestaat uit filmproducenten, schrijvers, docenten en acteurs. De onderscheidingen van de organisatie zetten gewoonlijk de toon voor de Oscar- nominaties, maar komen niet altijd overeen met de uiteindelijke winnaars van de Academy Awards.

(bron: ANP)