Tekenfilmtekenaars weg bij Disney

Bedrijf wil contract 250 medewerkers niet verlengen

Het Amerikaanse mediaconcern Walt Disney wil fors ingrijpen bij zijn tekenfilmstudio. De komende twaalf maanden verdwijnen er 250 van de 1300 banen, zo heeft een woordvoerster woensdag bevestigd nadat diverse Amerikaanse media over de plannen hadden bericht.

De banen zullen verdwijnen door contracten niet te verlengen zodra enkele tekenfilmprojecten aflopen. Disney, 's werelds bekendste tekenfilmstudio, wil in de toekomst meer personeel op projectbasis inhuren en niet in vaste dienst nemen.

In 1999 werkten op het hoogtepunt bij Walt Disney's tekenfilmdivisie nog 2200 tekenaars. De digitale revolutie heeft inmiddels een groot deel van de traditionele tekenaars, die beweging na beweging uittekenen, vervangen. Momenteel draait in Nederland Monsters, Inc. in de bioscopen, die ook uit driedimensionale computeranimaties is opgebouwd. De film is voor vier Oscars genomineerd.

Walt Disney kondigde maandag al aan dat het 75 banen schrapt bij zijn filmstudio Miramax. Daarbij gaat het vooral om kantoorfuncties.

(bron: ANP)