Studio's bundelen krachten voor de digitale cinema

Amerikaanse bioscoopketens huiverig voor invoer digitale cinema

De zeven grote filmstudio's (Disney, MGM, Paramount, Sony, Fox, Universal en Warner) gaan met elkaar in zee om technische standaarden te ontwikkelen voor digitale cinema. Het nieuwe bedrijf zorgt ervoor dat concurrerende systemen op het gebied van digitale projectie, software en distributie gebruik kunnen maken van dezelfde taal.

Op deze manier hoopt men de fouten te voorkomen die werden gemaakt toen in 1990 het digitaal geluid werd geïntroduceerd in de bioscopen. Er was geen algemene standaard voorhanden, waardoor theaters gedwongen werden apparatuur te kopen voor de drie belangrijke geluidstechnieken (Digital Theater Systems, Dolby Digital en Sony Dynamic Digital Sound).

Zodra digitale cinema wijd verspreid is zullen de dure en kwetsbare analoge kopieën vervangen worden door digitale kopieën. Een digitale kopie is gemakkelijk te versturen via satelliet of snelle internetverbindingen, en kan ook op diskette aan de bioscoop geleverd worden.

De introductie van de digitale cinema komt nog maar moeizaam van de grond. Een digitale projector kost, samen met de benodigde computerhardware en -software, al gauw zo'n $200.000. Veel bioscoopketens zijn nog steeds herstellende van de financiële problemen die de invoer van het digitale geluid met zich heeft meegebracht. Ze willen daarom de overstap van analoog naar digitaal niet financieren. Bovendien vreest men dat door satelliet- en onlinedistributie piraten veel gemakkelijker kopieën kunnen bemachtigen van films die nog niet zijn uitgebracht.

(bron: The Guardian)