Spokenjagende hond op nummer 1 in Amerikaanse Box Office Toptien

Amerikaanse topdrie biedt Scooby Doo, Ludlum en Navajo-soldaten in WOII

Kevin Toma ,

'Here's a classic example of a movie that didn't need to be made,' zegt Claudia Puig van USA Today over Scooby Doo. Het Amerikaanse publiek dacht daar blijkbaar anders over, en verkoos de verfilming van de klassieke tekenfilmserie boven de Ludlum-thriller The Bourne Identity en de nieuwe John Woo, Windtalkers.

In de traditie van Who Framed Roger Rabbit en Mary Poppins gaat in Scooby Doo 'live action' samen met animatie: de pratende Deense dog komt rechtstreeks uit de computer, maar wordt bijgestaan door een team van schmierende acteurs. Volgens Roger Ebert een slechte keus: ' Scooby-Doo so thoroughly upstages the live actors that I cannot understand why Warner Bros. didn't just go ahead and make the whole movie animated'.

In The Bourne Identity speelt Matt Damon een aan het strand gespoelde man zonder geheugen, die de spil blijkt van een internationaal spionagecomplot. De kritieken zijn behoorlijk lovend: op het commentaar afgaande is The Bourne Identity een intelligente, maar ook vrije en vooral op aktie drijvende bewerking van het gelijknamige boek van Robert Ludlum. De film betekent de volgende stap in de Amerikaanse carrière van Franka 'Lola rennt' Potente. Volgens E! Online is de chemie tussen haar en Damon 'très bien'.

John Woo's Windtalkers tenslotte behandelt een ongewoon aspect van de Amerikaanse WO II-geschiedenis. In hun strijd tegen de Japanners zetten de Amerikanen enkele Navajo-indianen aan het werk, om belangrijke militaire boodschappen in hun taal te verzenden en het antwoord te decoderen. Nicholas Cage en Christian Slater spelen de bodyguards die de Navajo's op hun missie begeleiden. Windtalkers kreeg vrijwel uitsluitend slechte kritieken. Zo vindt Ella Taylor van LA Weekly de film 'a string of incrementally orgiastic battle scenes glued together with enough sap to make Steven Spielberg look like a cynic'.