Spiderman eindelijk in première

Vervolg is al gepland voor 2004

Spiderman, de film, heeft maandag in Los Angeles zijn langverwachte galapremière beleefd. Meer dan een decennium is de productie overschaduwd door geldtekorten, rechtszaken en regiewissselingen. De première van de film liep verdere vertraging op omdat de Twin Towers in de film en het publiciteitsmateriaal een belangrijke rol speelden.

Volgens uitvoerend producent Avi Arad is het herhaaldelijk uitstel de film alleen maar ten goede gekomen. 'Vijftien jaar geleden was het onmogelijk om deze film te maken. Er zijn special effects gebruikt die nog geen tien jaar bestaan .'

Hoofdrolspeler Tobey Maguire (26) kreeg de tijd om te groeien in films als The Ice Storm en The Cider House Rules. In Spiderman speelt hij de sukkel Peter Parker, die in de superheld verandert na te zijn gebeten door een genetisch gemanipuleerde spin. Spiderman weet volgens de klassieke verhaallijn de liefde van zijn schoolvriendinnetje (gespeeld door Kirsten Dunst) te winnen.

Dunst: 'Normaal gesproken houd ik niet van dit soort films. Maar deze kent een goede romance en een charmante held.'

Spiderman verscheen voor het eerst in het stripboek 'Amazing Fantasy', veertig jaar geleden. In de jaren zeventig figureerde de superheld in verschillende TV-films, die ook in de bioscoop te zien waren. Vrijdag beleeft de nieuwe film zijn bioscoopdebuut in de Verenigde Staten. In juni maakt Spiderman de oversteek naar Europa. Plannen voor een vervolg in 2004 bestaan al.

(bron: ANP)