Spider-Man breekt ook alle Nederlandse records

Harry Potter is ook in Nederland van de eerste plaats gestoten

De film Spider-Man van regisseur Sam Raimi verovert na Amerika ook Nederland. De stripverfilming trok donderdag op de Nederlandse premièreavond ruim 40.000 bezoekers. Dit heeft distributeur Columbia Tristar vrijdag bekendgemaakt.

De opbrengst bedroeg 259.283 euro waarmee de vorige recordhouder, Harry Potter and the Philosopher's Stone, van de eerste plaats werd gestoten. Opmerkelijk is dat Spider-Man met slechts de helft van het aantal kopieën van Harry Potter in de bioscopen draait. De tovenaarsjongen behaalde zijn record met 243 kopieën, terwijl Spider-man in 128 theaters te zien is.

Eerder brak de rolprent in Amerika alle records. De eerste drie dagen bedroeg de opbrengst daar 114 miljoen dollar (125 miljoen euro), waarmee ook het oude record van Harry Potter (90,3 miljoen dollar) werd overtroffen.

De enige andere nieuwe binnenkomer is Ben Verbongs Sproet, een jeugdkomedie met SF-trekjes. De film werd in Duitsland gemaakt en trok daar bijna twee miljoen bezoekers. Het is nu afwachten of dat succes zich in Nederland gaat herhalen.

(bron: ANP)