Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, is opgelucht dat deel twee van zijn autobiografie niet wordt verfilmd. 'Het script heeft bijzonder weinig met de werkelijkheid te maken', zegt hij. 'Wat mij betreft is een Soldaat van Oranje-film genoeg.'

Jaren geleden verkocht de 85-jarige Engelandvaarder de filmrechten van zijn boek. 'Er is mij een hoop geld geboden, maar daar gaat het nu niet om. Deel een was verdomd mooi, deel twee hoeft er wat mij betreft nooit te komen.'

Soldaat van Oranje 2, geregisseerd door Jean van de Velde en geproduceerd door Rob Houwer (die ook tekende voor Soldaat van Oranje 1) moest een 'vrije en spectaculaire film' worden, over de heldenrol die Hazelhoff speelde bij de Molukse treinkapingen (jaren zeventig) en de opstand tegen Soekarno (jaren vijftig).

Maar woensdag werd definitief duidelijk dat de bijna duizend particuliere investeerders geen heil meer zien in de speelfilm met een buget van 11,3miljoen euro. Zij hadden elk 25 duizend gulden (11.345 euro) gestoken in een zogeheten film-cv. De beherend vennoten, waaronder Arteco Filmbeheer, hebben hen tijdens een emotionele vergadering overgehaald de film-cv te staken.

'Tot op het laatste moment hoopten we dat het goed zou komen', aldus Theo Challa van Arteco. 'Maar producent Rob Houwer is zijn afspraken niet nagekomen, zoals het afsluiten van een filmverzekering.' De investeerders krijgen hun inleg terug minus 1369 euro. Dat bedrag is fiscaal aftrekbaar, waardoor hun nettoverlies uitkomt op 657euro.

Arteco ziet een kort geding van Houwer met vertrouwen tegenmoet. 'De rechter zal ongetwijfeld concluderen dat wij de filmrechten hebben', aldus Challa. 'Houwer kan ze van ons terugkopen. Wij willen die film niet meer maken.' Arteco gaat de kosten (ruim 1,7miljoen euro) op Houwer verhalen, en mogelijk ook het gemiste rendement.

De investeerders is aangeboden deel te nemen in de film-cv van The Last Face, te produceren door First Feature. In dat geval wordt ook hun verlies van 657 euro goedgemaakt.