Rod Steiger overleden

Steiger werd 77 jaar oud

De Amerikaanse acteur Rod Steiger is dinsdag in Los Angeles overleden. Hij stierf aan de gevolgen van een longontsteking en zijn nieren werkten niet meer. Steiger kreeg in 1967 een Oscar voor zijn rol van politiechef in In the heat of the night.

Steiger kreeg grote bekendheid door zijn vertolkingen van een aantal legendarische figuren. Op televisie en het witte doek speelde hij onder meer Mussolini, Paus Johannes XXIII, Rudolph Hess, Pontius Pilatus en Napoleon. Hij is ook bekend van zijn gangsterrol in On the Waterfront (1954).

Rodney Stephen Steiger werd op 14 april 1925 geboren in Westhampton, New York. Na de oorlog voegde hij zich bij een amateurgezelschap van acteurs en ging hij drama studeren.

Zoals veel van zijn tijdgenoten verdiende Steiger de kost met live-televisie. Tussen 1947 en 1953 was hij te zien in meer dan 250 drama's. Zijn filmdebuut kwam in 1951, toen hij een bijrol kreeg in Teresa van Fred Zinnemann. Drie jaar later kwam zijn grote doorbraak met zijn rol in On the Waterfront. Die leverde hem een Oscarnominatie op en was het begin van een lange filmcarrière.

Steiger maakte in zijn hoogtijdagen drie à vier films per jaar, die lang niet allemaal het vermelden waard zijn. Onder de films die destijds goed werden ontvangen zijn Al Capone, Seven Thieves, The loved One, Doctor Zhivago, Waterloo en W.C. Fields and Me.

(bron: ANP)