Reiner verfilmt Dostojewski

Steracteurs Hudson en Downey zijn nog in onderhandeling voor rollen in Alex and Emma

Regisseur Rob Reiner gaat zich met zijn nieuwe film op een klassieker van de Russische literatuur storten. De plot van Alex and Emma is gebaseerd op Dostojewski's novelle 'De speler'. Kate Hudson en Robert Downey Jr. zijn momenteel in onderhandeling voor de hoofdrollen.

De productie van Alex and Emma moet in de herfst van start gaan. Net als in het boek van Dostojewski gaat het om een gokverslaafde schrijver die grote moeite heeft zijn nieuwe roman op tijd te voltooien. Hij huurt een stenografe die zijn manuscript kan transcriberen, en de twee worden verliefd op elkaar. Het is nog niet bekend of Reiners film trouw zal blijven aan de negentiende eeuwse setting van het boek.

'De speler' werd al meerdere malen verfilmd. In 1958 waagde de Franse regisseur Claude Autant-Lara zich aan een bewerking. De Russische regisseur Aleksei Batalov baseerde zijn speelfilm Igrok (1972) op de novelle. De meest recente verfilming stamt uit 1997 en is van de hand van Hongaar Károly Makk. In Makks film kruipt Michael Gambon in de huid van Dostojewski.

Fjodor Dostojewski (1821-1881) heeft met zijn oeuvre inspiratie geleverd voor een groot aantal speelfilms en TV-series. Zijn wellicht beroemdste boek, 'Schuld en boete', is sinds 1915 zo'n vijftien keer verfilmd.

Rob Reiner (1947) verwierf internationale roem met films als This Is Spinal Tap , When Harry Met Sally en A Few Good Men. In 1999 liet hij voor het laatst als regisseur van zich horen, met de dramatische komedie The Story of Us.

( bron: The Hollywoodreporter.com en imdb.com)