Regisseur Juan Antonio Bardem overleden

Bardem hielp als producent onder meer Bunuels Viridiana in het zadel

De Spaanse regisseur Juan Antonio Bardem is woensdag op 80-jarige leeftijd overleden in Madrid. Hij behoorde tot de belangrijkste Spaanse naoorlogse cineasten. Veel van zijn films gelden in zijn geboorteland als klassiekers. Ook in het buitenland had Bardem succes.

Bardem was sinds 1943 lid van de communistische partij van Spanje. Hij was een prominente vertegenwoordiger van een generatie Spaanse filmmakers die zich distantieerde van de dictatuur van Franco.

In Muerte de un Ciclista (1955 ) en Calle Mayor (1956) schetse hij een onthutsend beeld van de Spaanse maatschappij ten tijde van de dictatuur. Tijdens de opnamen van Calle Mayor werd Bardem opgepakt. Bardem zat nog in de gevangenis toen hij in 1958 voor La Venganza werd onderscheiden op het internationale filmfestival van Cannes.

In 1958 was hij medeoprichter van de filmmaatschappij Uninci. Als voorzitter van Uninci was hij onder meer verantwoordelijk voor de productie van Viridiana van landgenoot Luis Bunuel. Bardem is een broer van de Spaanse actrice Pilar Bardem en een oom van de acteur Javier Bardem.

(bron: ANP)