Ramses openingsfilm Nederlands Film Festival

Pieter Fleury maakte documentaire over Ramses Shaffy

De nieuwe documentaire van Pieter Fleury, Ramses, is openingsfilm van het 22e Nederlands Film Festival (25 september - 4 oktober). De première vindt plaats op woensdagavond 25 september in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Ramses is een documentaire over het leven van zanger, acteur en schilder Ramses Shaffy.
De nu 69-jarige Shaffy wordt geportretteerd in zijn huidige situatie als bewoner van een verzorgingstehuis. Naast Ramses Shaffy komt zijn vriend en vroegere partner Joop Admiraal uitvoerig aan het woord. Ook vertellen Liesbeth List, Louis van Dijk en Shireen Strooker over de ongeremde vrijheid die zij in de jaren zestig met Ramses hebben meegemaakt.

De stad Amsterdam vormt het decor voor het verhaal, een poëtische vertelling die verbeeldt hoe de kunstenaar en zijn omgeving op elkaar hebben ingewerkt. Ramses Shaffy werd als kind in Nederland achtergelaten en heeft altijd het gevoel gehad dat hij er niet echt bijhoorde. Nog steeds worstelt hij met zijn eenzaamheid in Amsterdam.

Regisseur Pieter Fleury heeft de film gemaakt vanuit zijn herinnering aan zijn jeugd in de jaren zestig, toen hij de overbuurman van Ramses Shaffy was in de Derde Weteringdwarsstraat in Amsterdam. Fleury (1955) studeerde in 1978 af aan de Nederlandse Film Academie en werkt sinds 1982 als onafhankelijk documentairemaker (ondermeer Beyond Tokyo - 1983, Mene Tekel - 1997) en programmamaker (VPRO's Diogenes) voor de televisie.