Prijzen voor El Espinazo del Diablo en Donnie Darko tijdens 18e FFF

Duitse thriller Das Experiment blijkt grote verliezer

El Espinazo del Diablo van Guillermo del Toro heeft de Zilveren Méliès voor de Beste Europese Fantastische Film gewonnen op het 18e Festival van de Fantastische Film in Amsterdam. De publieksprijs ging naar Donnie Darko, de debuutfilm van de Amerikaanse regisseur Richard Kelly.

Grote verliezer was de Duitse thriller Das Experiment van regisseur Oliver Hirschbiegel. De film kreeg van de jury een eervolle vermelding en eindigde in de strijd om de publieksprijs op de tweede plaats, gevolgd door The Isle van de Koreaanse regisseur Kim Ki-Duk.

El Espinazo del Diablo speelt tijdens de Spaanse burgeroorlog in een jongensschool die geteisterd wordt door interne conflicten en geestverschijningen. De jury, bestaande uit filmjournalist Mike Lebbing, Schokkend Nieuws-hoofdredacteur Roel Haanen en actrice Manouk van der Meulen, prees Del Toro's film om de gelaagdheid, het acteerwerk en de ' buitengewoon overtuigende samensmelting van fantastiek en politiek'. El Espinazo del Diablo dingt maart volgend jaar mee naar de Gouden Méliès voor de Beste Europese Fantastische Film van het jaar. Die wordt uitgereikt tijdens het Cinénygma Festival in Luxemburg.

Publieksfavoriet Donnie Darko vertelt het complexe relaas van de rebelse puber Donnie, die er een imaginaire konijnenvriend op nahoudt die hem waarschuwt voor het einde van de wereld. In de film versmelten op bizarre wijze realiteit en fantasie tegen de achtergrond van een messcherpe highschool-satire.

De publieksprijs bestaat uit de Silver Scream Award, een sculptuur van de Amsterdamse kunstenaar Paul van Fessem.

Donnie Darko en Das Experiment zijn vanaf half juni in de Nederlandse bioscopen te zien. Voor El Espinoza del Diabo en The Isle hebben zich nog geen Nederlandse distributeurs gemeld.

(bron: ANP)