Weinig Hollywood-regisseurs hebben zoveel succes geoogst als Oscarwinnaar George Roy Hill, die dit weekeinde op 81-jarige leeftijd in Manhattan overleed. Nog minder zijn zo kort zo bekend geweest.

De Amerikaan Hill regisseerde zijn eerste film toen hij 40 was, en maakte twee enorme kassuccessen: de ironische western Butch Cassidy And The Sundance Kid (1969) en de oplichtersfilm The Sting (1973), beiden met Robert Redford en Paul Newman in de hoofdrollen. Voor The Sting ontving hij Oscars voor beste film en voor beste regisseur. Tussen beide hits maakte hij ook Slaughterhouse-Five ( 1972), naar het boek van Kurt Vonnegut, dat door de critici zeer goed werd ontvangen. Maar de rest van zijn films, waaronder een paar interessante, is bijna helemaal in de vergetelheid geraakt.

Hill leidde een afwisselend leven, waarin hij onder meer student was, toneel- en televisieacteur , journalist en piloot van het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog en in de Koreaanse oorlog. Van 1957 tot 1961 werkte hij als regisseur op Broadway, waar hij onder meer Tennessee Williams Period of Adjustment regisseerde in 1960 . Dat leidde in 1962 tot een filmversie met Jane Fonda, waarvoor George Roy Hill tekende.

Met Butch Cassidy And The Sundance Kid maakte Hill Robert Redford wereldberoemd. Dat Paul Newman mee zou doen was vanaf het begin duidelijk: hij zou the Kid spelen, terwijl acteurs als Marlon Brando en Jack Lemmon werden genoemd als de ideale Butch. Maar Hill stond erop dat de volslagen onbekende Redford werd gecontracteerd, en de studio gaf toe. Newman nam de rol van Butch Cassidy op zich, Redford werd The Sundance Kid.

Het succes van die film maakte het Hill mogelijk de verfilming gefinancierd te krijgen van Slaughterhouse-Five, een boek dat onverfilmbaar werd geacht. Later verfilmde hij nog twee zulke complexe boeken: The World According to Garp (1982), naar het werk van John Irving, en John Le Carrés The Little Drummer Girl (1984), dat slecht ontvangen werd en weinig publiek trok.

Zijn laatste film was de onevenwichtige komedie Funny Farm (1988) met Chevy Chase. Daarna doceerde hij drama aan de universiteit Yale.

(bron: The Guardian)