Politiek begin en vrolijke finale

Openings- en slotfilm zijn bekend

Gerhard Busch ,

Openingsfilm van de 31ste editie van het International Film Festival Rotterdam is de Iraanse film Delbaran van Abolfazl Jalili. Officieel van start gaat het festival echter met de laatste korte film van de vorig jaar overleden Johan van der Keuken, Onvoltooid Tegenwoordig, die voorafgaand aan Delbaran wordt vertoond. Slotfilm is ook al bekend: Mischka, van de Franse oudgediende Jean-François Stévenin.

Jalili is een oude bekende in Rotterdam. Hij was Filmmaker in Focus in 1999 en zijn Delbaran kwam mede dankzij steun van het Hubert Bals Fonds tot stand. Zijn allernieuwste project, Abjad, hoopt hij dit jaar tijdens de Cinemart aan geïnteresseerde producenten te slijten.
Jalili heeft Delbaran 'opgedragen aan alle oorlogskinderen' en gaat over de jonge Afghaan Kaim, die bijna in zijn eentje een truckstop annex theehuis aan de Iraans-Afghaanse grens runt.

Onvoltooid Tegenwoordig was bedoeld als lange documentaire in drie delen, maar Van der Keuken wist alleen negen minuten van het eerste deel te voltooien. Hierin portretteert hij vrienden en mensen die hij op zijn reizen ontmoette. De vertoning van Onvoltooid Tegenwoordig is een eerbetoon aan de vorig jaar januari overleden 'filmer van de verwarring' Johan van der Keuken.

Slotfilm van het festival is Mischka van Jean-François Stévenin, die op zaterdag 2 februari zijn wereldpremiere beleeft. In deze half serieuze, half komische film is een groep misfits op weg naar een vakantiebestemming in het zuiden. Regisseur Jean- François Stévenin zelf is te zien in de rol van verpleger. Mischka vertoont gelijkenissen met twee van Stévenins eerdere films: Le Passe Montagne (1978) en Double Messieurs (1985).