Paul Verhoeven verfilmt Russische roman

Regisseur en scenarist werken ook aan VOC-film

Regisseur Paul Verhoeven wil de detective 'Azazelle' van de Russische schrijver Boris Akoenin verfilmen. Het boek, dat speelt in het Sint-Petersburg van 1876, verscheen eind vorig jaar in een Nederlandse vertaling onder de titel Fandorin.

Gerard Soeteman heeft het scenario inmiddels voltooid. Het tweetal zoekt in Amerika en Europa naar financiers. De film moet tussen de 45 en 57 miljoen euro kosten.

Verhoeven omschrijft het verhaal als 'Basic Instinct in 1876'. De regisseur vroeg Soeteman het script te schrijven omdat het titelpersonage hem erg deed denken aan Floris, de middeleeuwse ridder rond wiens persoon het duo eind jaren zestig een televisieserie maakte. Na Floris maakten Verhoeven en Soeteman samen nog succesvolle films als Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Spetters, De Vierde Man en Flesh and Blood.

Behalve Azazelle probeert Verhoeven ook een verhaal over het VOC-schip De Batavia van de grond te krijgen . De Britse producent Film Four heeft op Verhoevens aandringen de rechten gekocht van het Engelse boek 'Batavia's Graveyard' van Mike Bash. Ook voor deze film gaat Soeteman het scenario schrijven. Eerst moet hij nog het script voltooien voor de film die producent Johan Nijenhuis van de oude serie Floris gaat maken.

Verhoeven krijgt zaterdagavond op het 18e Festival van de Fantastische Film in Amsterdam de Lifetime Achievement Award uitgereikt voor zijn volledige oeuvre. Vooral in Amerika maakte de regisseur furore, met sciencefiction films als Robocop, Total Recall, Starship Troopers en Hollow Man.

(bron: ANP)