Onderscheiding Chaplin 20 jaar tegengehouden

Vertrouwelijk documenten van Britse regering geven duidelijkheid

De Britse regering heeft twintig jaar lang kunnen voorkomen dat de linkse komiek Charlie Chaplin een koninklijke onderscheiding kreeg. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten die deze week zijn gepubliceerd op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een onderscheiding voor de immorele komiek met communistische sympathieën zou bondgenoot Amerika in het verkeerde keelgat kunnen schieten, vreesde Londen in 1956. Chaplin steunde linkse initiatieven. In zijn film Modern Times maakt de komiek geen geheim van zijn antikapitalistische ideeën. Het Britse ministerie noemt in de documenten eveneens de twee omstreden huwelijken van Chaplin met 16- jarige meisjes. 'Zelfs het liberale Amerikaanse publiek is geschokt. Die schandalen zijn nog niet vergeten', schrijft een diplomaat volgens de Britse omroep BBC zondag.

Hoewel Chaplin een groot deel van zijn leven in de Verenigde Staten woonde, bleef hij Brits burger. Verbitterd over de beperkte vrijheid, leugens en propaganda verliet hij Amerika en ging naar Zwitserland.

Pas in 1971 was er 'genoeg water onder de brug door gevloeid', volgens een ambtenaar. 'De kans bestaat dat we het verleden kunnen laten rusten', aldus een interne memo. In 1975, twee jaar voor zijn dood, werd Charlie Chaplin geridderd.