Nieuwe producenten voor Soldaat van Oranje 2

4 juni valt het definitieve besluit over het project

Er gloort hoop aan de horizon voor het vastgelopen filmproject Soldaat van Oranje 2. Een aantal producenten heeft zich gemeld om de gestagneerde productie weer op gang te brengen. Dat bevestigde dinsdag financieringsmaatschappij Arteco.

De Commanditaire Vennootschap (CV), waarin alle geldschieters verenigd zijn, besluit op 4 juni wat er met het 12 miljoen euro kostende project gaat gebeuren . Opties zijn een nieuwe producent, doorgaan met Houwer of het project afblazen.

De filmproductie kwam vorig week in problemen nadat de CV de samenwerking met producent Rob Houwer opzegde. Houwer zou zich niet willen houden aan de gemaakte financiële afspraken. Houwer zelf heeft Arteco, de beheerder van de CV , via een kort geding op 4 juni voor de rechter gedaagd. Hij wil dat investeerders in elk geval hun geld terugzien en de fiscale voordelen krijgen die hen is beloofd.

Een andere inzet van het kort geding zijn de rechten van het boek van Erik Hazelhoff Roelfzema, de Engelandvaarder op wiens ervaringen de Soldaat van Oranje-films zijn gebaseerd. Volgens Arteco liggen de rechten van het boek, die al 25 jaar in het bezit van Houwer zijn, juridisch bij de CV. De producent claimt dat hij de rechten weer bezit sinds Arteco vorige week de samenwerking opzegde.

Soldaat van Oranje 2 gaat evenals deel 1 over het leven van Erik Lanshof, de op Hazelhoff Roelfzema gebaseerde hoofdpersoon. Na zijn avonturen in de Tweede Wereldoorlog raakt hij in dienst van de Verenigde Naties betrokken bij de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië. Later, tijdens de Molukse treinkapingen in Drenthe, wordt hij met zijn verleden geconfronteerd.

(bron: ANP)