Muskens boos over pausfilm

De bisschop praat met regisseur Costa-Gravas tijdens Film By The Sea

Bisschop Muskens van Breda is boos over de film Amen die de Franse regisseur Constantin Costa-Gravas over de oorlogspaus Pius XII heeft gemaakt. De film wordt op 11 september vertoond tijdens het festival Film by the Sea in Vlissingen.

De film, gemaakt naar het theaterstuk Der Stellvertreter (De plaatsvervanger ) van Rolf Hochhuth uit 1963, vertelt het deels ware en deels fictieve relaas van de SS-er Kurt Gerstein en de Italiaanse priester Ricardo Fontana. Zij ondernamen vruchteloze pogingen om het Vaticaan ertoe te bewegen in het openbaar tegen de jodenvervolging te protesteren.

Muskens zegt deze week in Studio KRO Magazine dat er sinds het stuk van Hochhuth belangrijke publicaties zijn verschenen die aantonen 'dat paus Pius XII zich wel degelijk tot het uiterste heeft ingespannen om zoveel mogelijk voor de joden te doen'. Het beeld dat de film oproept, alsof joden in Rome zijn weggevoerd zonder enig protest van de Rooms-Katholieke Kerk, is volgens Muskens 'gewoon feitelijk onjuist'. Hij noemt de film 'onwaarachtig en schandalig'.

De Franse bisschoppen verloren eerder dit jaar een rechtszaak die ze hadden aangespannen om het affiche van de film te verbieden. Dat vertoonde een kruis dat uitloopt in een hakenkruis. De bisschoppen spraken van een 'onaanvaardbare identificatie van het symbool van het christelijk geloof met dat van de nazibarbarij'. De rechtbank in Parijs was van mening dat door de afbeelding op de poster het christendom en het gedachtengoed van de nazi's niet op één lijn worden gesteld.

Na afloop van de vertoning in Vlissingen gaat Muskens met regisseur Costa-Gravas in gesprek.

(bron: ANP)