Make it look like a sleeping goddess...

Vakprijs: Production Designer

Gerhard Busch ,

Vanaf 1999 is er een speciaal Gouden Kalf voor het beste scenario in het leven geroepen. Daarvoor had een scenarioschrijver slechts eens in de zes jaar de kans zo'n Kalf te winnen, als uitverkorene van de Vakprijs. Die prijs ging alternerend naar muziek, art direction, montage, camera, geluid, en - tot '99 dus - scenario. Sindsdien hebben de anderen een concurrent minder, en maken ze eens in de vijf jaar kans op een prijs.

Dit jaar is art direction aan de beurt. Al heet dat tegenwoordig geen art direction meer, maar production design. De verschillen zijn niet helemaal duidelijk, al hanteert men in Amerika de regel dat de art director de rechterhand van de production designer is en vooral verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de ontwerpafdeling. Zodat de production director meer tijd heeft voor zijn eigenlijke werk: het bepalen - in nauw overleg met de regisseur - hoe de film eruit moet gaan zien.

Dat betekent dat hij zich bemoeit met alles wat met het uiterlijk van de film te maken heeft: van de plaats waar de opnamen plaatsvinden tot de sets die gebouwd moeten worden, van het nieuwste wapen in handen van James Bond tot de boeken in de boekenkast van een ondergeschikt personage.

Dat de production designer over bijzonder veel fantasie moet beschikken, blijkt uit een herinnering van Ed Verreaux, die met Brian De Palma samenwerkte aan de film Mission to Mars (2000). Toen Verreaux met een maquette en wat schetsen van mars kwam aanzetten, werd hij door de regisseur teruggestuurd met de woorden: 'No, Ed. Make it look like a sleeping goddess.'

Voor de Vakprijs 2002 komt iedereen in aanmerking die tussen 1997 en 2002 als production designer/art director aan een Nederlandse film of tv -productie heeft gewerkt. Waarmee Jan Roelfs, internationaal onze bekendste production designer, afvalt. Hij werkt alleen nog in Hollywood, waar hij onder meer betrokken was bij Gattaca (Oscarnominatie in 1997), The Astronaut's Wife en Flawless.

Topfavoriet voor de prijs lijkt ons Vincent de Pater (Madelief , De zee die denkt, Minoes, Ja zuster, nee zuster)
Met als gevaarlijke outsiders: Rikke Jelier en Alfred Schaaf (Karakter, Lek, Ochtendzwemmers, Morlang), Harry Ammerlaan (All Stars, Suzy Q, Bij ons in de Jordaan, Familie) en Ben Zuydwijk (Jezus is een Palestijn, Unter den Palmen, Wilde mossels).