Legal thriller vs Courtroom drama

De advocaat in Hollywoodfilms

Gerhard Busch ,

Sinds de boeken van John Grisham en Scott Turow (en de talloze verfilmingen van hun werk) is het zaak onderscheid te maken tussen het klassieke 'courtroom drama' en de 'legal thriller'. In laatstgenoemde speelt de actie buiten de rechtszaal een veel grotere rol. Je ziet de advocaat vrijwel de hele tijd (in de weer met politie, maffia, politici, vrouw of minnares), maar zelden met zijn neus in de boeken of pleitend in de rechtszaal.

Legal thriller - Top 3
The Firm (1993, Sydney Pollack). Hoog tempo, veel spanning en Tom Cruise prima op zijn plaats als zelfverzekerde advocaat die klem komt te zitten tussen politie en maffia.
Jagged Edge (1985, Richard Marquand). Is die aardige Jeff Bridges nou wel of niet de moordenaar?
Presumed Innocent (1990, Alan J. Pakula). Niet zo goed als Scott Turows boek, toch heel spannend en beklemmend.

Courtroom drama - Top 3
The Verdict (1982, Sydney Lumet). Afgegleden advocaat Paul Newman redt - tegen de verwachting in - zijn cliënt en zichzelf.
A Few Good Man (1992, Rob Reiner ). Nooit werd het cliché van de verdachte die instort tijdens het verhoor beter verbeeld dan door Jack Nicholson ('You can't handle the truth!').
Witness for the Prosecution (1957, Billy Wilder). Spannend tot het laatste moment, wanneer de zoveelste plottwist onthuld wordt.