Tijdens het 29e Filmfestival Gent is de Grote Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Beste Film gewonnen door The Man Without a Past van Aki Kaurismäki. De Finse regisseur was niet aanwezig om de prijs ter waarde van 12.350 euro in ontvangst te nemen. Hetzelfde gold voor de meeste andere winnaars.

De Robert Wise Prijs voor de Beste Regisseur ging naar de Duitser Andreas Dresen voor zijn film Halbe Treppe. De Australisch-Nederlandse regisseur Rolf de Heer won met The Tracker de Sabam Auteursprijs voor het Beste Scenario. De George Delerue Prijs voor de Beste Muziek werd gewonnen door componist Howard Shore en diens score voor David Cronenbergs Spider. Omdat in Gent een film niet meer dan één prijs mag winnen, besloot de jury voor Cronenberg een nieuwe prijs te bedenken.

De jury besloot dit jaar geen prijs uit te reiken voor de Beste Belgische Kortfilm, omdat geen van de vertoonde films technische perfectie voldoende wist te paren aan een inhoudelijke visie.

De Fnac Publieksprijs werd gewonnen door Piedras van de Spaanse regisseur Ramon Salazar. Voor het eerst werd aan de prijs een premie van 5000 euro gekoppeld, die wordt uitgekeerd aan de distributeur die de winnende film in België uitbrengt.