Ivens-tournee door Amerika

Stichting wil nieuw publiek met Ivens kennis laten maken

De Europese Stichting Joris Ivens organiseert van 20 maart tot 1 juli 2002 een uitgebreide Joris Ivens-tour door de VS en Canada. Zestien films van de Nederlandse cineast krijgen vertoningen op een negental prestigieuze locaties, waaronder het Lincoln Center of the Performing Arts in New York.

Aanstaande zaterdag vindt in het Lincoln Center ook een symposium plaats, waarin vooraanstaande filmwetenschappers debateren over het belang van Ivens' oeuvre voor de internationale cinema. Speciaal voor de toernee zijn van vijf Franse Ivens-films nieuwe kopieën gemaakt.

Het project wil het unieke karakter van Ivens' films benadrukken en zo een nieuwe generatie met het veelzijdige werk kennis laten maken. Ivens wordt vaak uitsluitend beschouwd als een documentairemaker, terwijl zijn oeuvre vele genres en filmstijlen beslaat, van speelfilm tot newsreel, van home movie tot abstracte film.

Ivens verbleef van 1936 tot 1945 in Amerika. Volgens de Stichting was hij daarmee van groot belang voor de ontwikkeling van de nog jonge Amerikaanse documentaire. In 1939 ondernam Ivens de eerste stappen naar een Amerikaans staatsburgerschap, maar die procedure heeft hij nooit doorgezet.

(bron: Nederlandse Stichting Joris Ivens)