Italiaanse producers dreigen festival met sancties

Voorzitter moet eind deze week bekend zijn

De vakbond van Italiaanse producers zal alle Italiaanse producties van het 59e Film Festival van Venetië weren, wanneer voor het eind van deze week niet de nieuwe festivalvoorzitter bekend wordt gemaakt.

Het ultimatum geeft aan hoe langzaam de benoeming van de artistiek directeur verloopt. Het oponthoud wordt onder meer veroorzaakt door het feit dat Venetië en de omliggende Veneto-regio nog steeds geen leden hebben voorgedragen voor de Biennale-commissie. De Biennale is het leidinggevende instituut achter het festival en wordt voorgezeten door de onlangs benoemde Franco Bernabe.

Waarschijnlijk duurt het nog tot het einde van deze week eer de commissieleden zijn aangesteld. De door de producers gezette deadline gaat dan ook zeer waarschijnlijk niet gehaald worden. Bernabe beloofde onlangs dat de nieuwe festival-directeur uiterlijk 18 maart bekend zal zijn.

De producers- organisatie is van mening dat het oponthoud niet alleen schadelijk is voor de reputatie van het festival, maar voor de hele Italiaanse filmindustrie. In het verleden functioneerde het festival als startplaats voor spraakmakende Italiaanse cinema, zoals Michael Radford's Il Postino en Antonioni's Beyond the Clouds.

Het debacle is het gevolg van minister-president Berlusconi's strategie om artistieke sleutelfiguren van linkse gading te vervangen door ideologische sympathisanten. Venetië-directeur Alberto Barbera legde onlangs uit protest zijn functie neer, gevolgd door de voltallige staf.

Een van de kandidaten voor het festival-voorzitterschap is journalist Piera Detassis. Detassis leidt de redactie van het glossy magazine Ciak, dat nauwe banden heeft met Berlusconi's uitgever Mondadori. Daarmee zou Detassis een meer voor de hand liggende voorzitter zijn dan links-geöriënteerde rivalen als Marco Muller en Enrico Ghezzi - de een voormalig voorzitter van het festival van Locarno, de ander van dat van Taormina.

De nieuwe leider zal nog vijf maanden de tijd hebben om een bestuur te vormen en het programma op orde te brengen. De 59e editie van het festival vindt plaats van 29 augustus tot 8 september.

( bron: Variety)