Industrie voert actie met Avond Nederlandse film

Nog steeds geen alternatief cv-regeling

De Nederlandse filmindustrie belegt op 22 april de Avond van de Nederlandse Film. Het evenement in Den Haag is mede georganiseerd uit onvrede met het uitblijven van nieuwe belastingmaatregelen.

De filmwereld is in afwachting van een nieuwe regeling voor de zogeheten cv- constructie. Zolang die regeling er niet is, zijn investeerders huiverig om geld in nieuwe films te stoppen.

Tijdens de Avond van de Nederlandse Film zal onder andere worden ingegaan op de positieve gevolgen van de cv-regeling. Door geld te beleggen in films via een zogeheten commanditaire vennootschap konden investeerders tot voor kort hun belegging aftrekken van de belasting. De stimuleringsregeling werd in 1999 ingevoerd. Tot eind 2001 zijn ongeveer vijftig films via de cv-constructie gemaakt en uitgebracht.

De regeling zou vijf jaar duren maar werd na twee jaar wegens de hoge kosten voor het Rijk ingetrokken. Ook de animo van investeerders verdween daarmee. Vorig jaar werd een overgangsregeling van kracht. Deze is inmiddels twee keer verlengd en loopt per 1 mei af. Grote vraag voor de filmwereld is welke constructie de plaats van de laatste regeling zal innemen.

Tijdens de avond, gepresenteerd door Hans Kesting, reiken de ministers Jorritsma (Economische Zaken) en Vermeend ( Sociale Zaken) prijzen uit. Het gaat om oorkondes voor de best bezochte en internationaal verkochte Nederlandse rolprent en de bestverkochte dvd van vaderlandse bodem. De prijzen zijn vernoemd naar de eerste Nederlandse kleurenspeelfilm, Jenny uit 1958 van Willy van Hemert. De Avond van de Nederlandse Film, initiatief van de Federatie Filmbelangen, speelt zich af in alle zalen van Pathé Buitenhof in Den Haag.

(bron: ANP)