IFFR steunt in nood verkerend Film Festival Buenos Aires

Festival Cannes wil internationale steun voor Argentijns festival

De directie van het Internationaal Film Festival Cannes doet wereldwijd een appèl op festivals om het Film Festival van Buenos Aires uit de financiële nood te helpen. De organisatie van het evenement, dat in april moet plaats vinden, wordt bemoeilijkt door een tekort aan subsidie en sponsoren.

Vorig jaar kon het festival nog op een overheidssteun van 1 miljoen dollar rekenen. Dit jaar is dat slechts 200.000 dollar. Het sponsorgeld liep eveens terug, van 300.000 naar 100.000 dollar. Met het op dit moment beschikbare geld kan slechts 20% van de kosten van het festival gedekt worden.

Het festival heeft sinds de eerste editie in 1998 de steun van de gemeente van Buenos Aires hard nodig gehad. Cannes-woordvoerder Jacques Gerber zegt dat de gemeenteraad geen geld meer toestopt tot alle schulden zijn betaald. Een onmogelijke klus, aldus Gerber.

Het verzoek van Gerber en de zijnen is ook gericht aan buitenlandse ambassades en de internationale filmindustrie. Volgens Buenos Aires -festivaldirecteur Eduardo Antin zijn al 20.000 dollar binnen, ondermeer door een gift van 15.000 dollar door het International Film Festival Rotterdam. Ook de festivals van Berlijn, Locarno en Thessaloniki hebben steun toegezegd. Net als het festival van Cannes, dat dit jaar voor het eerst in zijn geschiedenis met bezuinigingen te kampen heeft.

Antin beklemtoont dat zijn festival hoe dan ook zal plaatsvinden. 'We hebben geld genoeg voor de programmering. Nu moeten we ook zaken kunnen betalen als vliegtickets en hotelkamers voor de deelnemers.' Dit jaar vertoont het festival 150 films. Vorig jaar waren dat er nog 220.

(bron: Variety)