Howard Shore driemaal prijswinnaar in Gent

Patrick Doyle Beste Componist van het Jaar

Kevin Toma ,

De Canadese componist Howard Shore was de grote winnaar tijdens de tweede uitreiking van de World Soundtrack Awards op het Filmfestival van Gent. Shore won met zijn muziek voor Peter Jacksons The Lord of the Rings - Fellowship of the Ring zowel de Public Choice Award als de prijs voor de Beste Originele Soundtrack van het Jaar.

Shore kreeg een dag eerder in Gent ook de George Delerue Prijs voor Beste Muziek, met zijn score voor David Cronenbergs Spider. De componist kon op beide uitreikingen niet aanwezig zijn vanwege zijn werkzaamheden aan de muziek voor The Lord of the Rings - The Two Towers.

De World Soundtrack Award voor Componist van het Jaar ging naar Patrick Doyle, voor diens score voor Robert Altmans Gosford Park. In tegenstelling tot Shore kon Doyle zelf de prijs in ontvangst nemen. Hij noemde de prijs 'a very kind gesture'.

Randy Newman won de prijs voor Beste voor een film geschreven Song met het nummer If I Didn't Have You uit de animatiefilm Monsters Inc. De Duitse componist Klaus Badelt won met zijn score voor The Time Machine de World Soundtrack Award voor Ontdekking van het Jaar.

De World Soundtrack Lifetime Achievement Award werd namens de World Soundtrack Academy door regisseur Ken Loach uitgereikt aan Sir George Martin, befaamd filmcomponist en muziekproducent voor onder meer de Beatles.

Het Filmfestival van Gent besteedt ieder jaar op verschillende manieren aandacht aan het fenomeen filmmuziek, waarmee het zich danig onderscheidt van vergelijkbare filmfestivals. Naast de uitreiking van de World Soundtrack Awards worden in Gent concerten en evenementen georganiseerd en vindt ook een seminar voor filmmuziek-professionals plaats.