Hoofdpersoon A Beautiful Mind ontkent anti-semitisme

Bron geruchten vooralsnog onduidelijk

Kevin Toma ,

Aan de vooravond van de Oscar-uitreiking doen in de Amerikaanse pers en op websites verschillende geruchten de ronde over wiskundige John Nash, hoofdpersonage van grote kanshebber A Beautiful Mind. Opnieuw wordt beweerd dat Nash homoseksueel is. Nieuw zijn de berichten die zeggen dat Nash in 1967 een anti-semitisch pamflet heeft geschreven.

Het is onduidelijk waar de insinuaties en beschuldigingen vandaan komen. Terwijl er in Hollywood genoeg vermoedens heersen, wil niemand een naam noemen. Vakblad Variety en de makers van A Beautiful Mind menen dat de roddels de wereld in zijn geholpen om te voorkomen dat de film op 24 maart de belangrijkste oscars in de wacht sleept. Volgens de berichten zou de film immers alle negatieve kanten van John Nash hebben weggepoetst. A Beautiful Mind is acht maal genomineerd, voor onder meer de categorieën Beste film, Beste regie (Ron Howard ), Beste mannelijke hoofdrol (Russell Crowe) en Beste vrouwelijke bijrol ( Jennifer Connely).

Nobelprijs-winnaar Nash, die in het verleden hevig leed onder zijn inmiddels genezen schizofrenie, ontkende onlangs in het CBS- programma 60 Minutes anti-semitisch te zijn. Wel gaf hij toe dat hij tijdens zijn ziekte dingen kan hebben gezegd die nu als anti-semitisch uitgelegd kunnen worden. De geruchten over zijn vermeende homoseksualiteit hebben Nash en Beautiful Mind-regisseur Ron Howard van meet af aan tegengesproken.