Gwyneth Paltrow verfilmt eerste boek Donna Tartt

Paltrow treedt op als producente en actrice

De Amerikaanse actrice Gwyneth Paltrow gaat de debuutroman De verborgen geschiedenis van schrijfster Donna Tartt verfilmen. Ze zal de film produceren en een van de rollen spelen. Dat heeft R. Ammerlaan, directeur van uitgeverij De Bezige Bij, maandag gemeld.

Ammerlaan is bevriend met Tartt en de Amerikaanse schrijfster is momenteel in Nederland om haar tweede boek De kleine vriend te promoten. Maandagavond houdt ze een lezing in de Lutherse Kerk in Amsterdam en eerder hield ze signeersessies .

Paltrow is al enige tijd in bezit van de filmrechten van De verborgen geschiedenis. Maar de filmplannen nemen nu serieuze vormen aan. Volgens Ammerlaan gaat het project binnenkort in productie. 'Voor het tweede Tartt-boek hebben zich bij mij ook geïnteresseerden voor de filmrechten gemeld, maar op die rechten is in Amerika al een optie genomen.'

Tartt werkte tien jaar aan haar tweede boek. Wegens haar goede contacten met Ammerlaan en de massale Nederlandse publieksinteresse ging De kleine vriend in ons land in wereldpremière. De eerste druk van 150.000 exemplaren ging in een week over de toonbank. 'Met volwassenenliteratuur heb ik zo'n verkoop nog nooit meegemaakt. Misschien dat alleen een Harry Potter zo snel wordt verkocht', aldus Ammerlaan.

Haar debuutroman was een wereldwijde bestseller. Haar tweede boek komt pas op 23 oktober in Groot-Brittannië uit en op 1 november in de Verenigde Staten.

(bron: ANP)