George Lucas bekroond door BAFTA

Lucas draaide negen films op Britse locaties

Regisseur en producer George Lucas (American Graffiti, Star Wars) heeft afgelopen vrijdag de Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film ontvangen. De prijs werd aan hem uitgereikt door de Amerikaanse devisie van de British Academy of Film and Television Arts (BAFTA). Het is de eerste keer dat Lucas een Britse filmprijs ten deel valt.

'Hij heeft een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan onze industrie,' aldus Gary Dartnall, voorzitter van BAFTA Los Angeles. 'Als innovatief filmmaker heeft hij de manier veranderd waarop films geproduceerd, gekeken en beluisterd worden.'

Gastvrouw van de elfde uitreiking van de Britannia Awards was actrice en schrijfster Carrie Fisher, die Prinses Leia speelde in de eerste drie Star Wars-films. Afgelopen jaar ging de Stanley Kubrick Britannia Award naar Steven Spielberg, die met Lucas samenwerkte aan de Indiana Jones-trilogie.

Sinds midden jaren 70 heeft Lucas negen films op Britse locaties gefilmd of geproduceerd, waaronder Labyrinth van Jim Henson en Willow van Ron Howard.

(bron: BBC)