Filmregisseur Frankenheimer gestorven

De Amerikaanse filmregisseur John Frankenheimer (72) is zaterdag in Los Angeles overleden. De maker van films als Birdman of Alcatraz en The French Connection II stierf in het ziekenhuis na een beroerte, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Frankenheimer werd op 19 februari 1930 in Malba in New York geboren en groeide op in de wijk Queens. Zijn filmcarrière begon in de Amerikaanse luchtmacht waar hij zijn eerste korte documentaires maakte. Na zijn diensttijd ging hij in 1953 bij de televisiezender CBS werken.

Drie jaar later maakte hij zijn eerste speelfilm, The Young Stranger. De film werd door de recensenten goed ontvangen, maar voor Frankenheimer was het een zenuwslopende ervaring. Hij keerde terug naar de televisie waar hij tot 1960 meer dan 150 shows regisseerde.

In 1961 stapte hij definitief over naar de speelfilm. Hij werd hierna vooral bekend om zijn politieke thrillers. In 1962 maakte hij de kaskrakers Birdman of Alcatraz en The Manchurian Candidate. Na Seven Days in May (1964) behoorde hij tot de top van de Amerikaanse filmindustrie.

Hierna ging het bergafwaarts met Frankenheimer onder meer door een drankprobleem . Hij vertrok vervolgens voor enige tijd naar Europa. Pas in 1975 had hij weer een groot commercieel succes met The French Connection II. Twee jaar later scoorde hij met Black Sunday. In de jaren daarna raakte hij opnieuw op de achtergrond.

Pas in de jaren negentig komt Frankenheimer terug met veel geprezen televisiefilms. Hij wordt hiervoor onderscheiden met vier Emmy Awards. Aan het eind van dat decennium stort hij zich weer op speelfilms. Hiervan is Ronin met Robert de Niro uit 1998 de succesvolste. Zijn laatste werken zijn Reindeer Games uit 2000 en Ambush van een jaar later.

(Bron: ANP)