Filmprijzen verdeeld in Rotterdam

De winnaars van het filmfestival

Ronald Ockhuysen, Tibor Dekker ,

Elk jaar worden er meerdere prijzen uitgereikt in Rotterdam. Naast de VPRO Tiger Awards kent het festival ook de KNF-prijs, de Fipresci-prijs, MovieZone Award en de Netpac-prijs.

Tussenland van Eugenie Jansen heeft als eerste Nederlandse film een Tiger Award gewonnen op het filmfestival van Rotterdam. De andere Tiger Awards, bestemd voor beginnende regisseurs, gingen naar de Tsjechische regisseur Bohdan Slama (Wild Bees) en naar de Joegoslaaf Sinisa Dragin (Everyday God Kisses Us on the Mouth), die in Boekarest zijn filmopleiding volgde.

Eugenie Jansens Tussenland gaat over een Soedanese vluchteling die in Nederland vriendschap sluit met een bejaarde man. Het is de eerste speelfiilm van Jansen, die eerder documentaires maakte.

Wild Bees van Bohdan Slama speelt in een dorp in noord-Moravië, waar de gemeenschap uitkijkt naar het jaarlijkse brandweermannenbal. De film brengt een ode aan de Tsjechische New Wave uit de jaren zestig, waarin het plattelandsleven vaak een grote rol speelde.

God Kisses on the Mouth Every Day van Sinisa Dragin is een bikkelhard portret van een man die terugkeert naar zijn dorp, na een lange gevangenschap. Dragins film is te beschouwen als een sombere inkijk in de Roemeense samenleving.

Er werden in Rotterdam nog meer prijzen uitgereikt. De KNF-prijs van de Nederlandse filmkritiek ging naar Bolivia van de Argentijn Adrian Caetano, een fim over vreemdelingenhaat en heimwee die zich voor een groot deel afspeelt in een grillrestaurant in Buenos Aires.

De Fipresci-prijs van de internationale filmkritiek ging naar Mein Bruder der Vampir van de Duitser Sven Taddicken. Deze komedie gaat over een curieuze famlie: een geestelijk gehandicapte jongen wordt verliefd op de vriendin van zijn broer, terwijl hun zus er alles aan doet om ontmaagd worden. La Libertad van de Argentijnse regisseur Lisandro Alonso kreeg een eervolle vermelding.

De Netpac-prijs voor de beste Aziatische film ging naar Wave van de Japanner Okuhara Hiroshi. Vorig jaar was van deze regisseur in de Rotterdamse Tiger Awards Competitie Timeless Melody te zien.

De MovieZone Award is gewonnen door Fat Girl, een van toegankelijkere films van Catherine Breillat. Het is een verhaal over een dik, twaalfjarig meisje dat op vakantie ervaart hoe haar drie jaar oudere zus een seksuele ervaring heeft. Aan het slot neemt het verhaal gruwelijke wending. De prijs wordt toegekend door een jongeren-jury.

Filmcriticus Peter van Bueren kreeg een ere-Tiger vanwege zijn jarenlange verslaggeving van het filmfestival. Van Bueren vertrekt per 1 april bij de Volkskrant.