FBI verdacht Dietrich van spionage

Oude FBI-dossiers suggereren dat Dietrich voor de nazi's spioneerde

Volgens recentelijk vrijgegeven FBI dossiers werd Marlene Dietrich door de Amerikanen als spion gezien. Het dossier werpt ook een nieuw licht op Dietrichs liefdesleven.

Tijdens de oorlog vermaakte Dietrich Amerikaanse soldaten aan het front, maar hooggeplaatste figuren als Edgar J. Hoover vertrouwden haar niet. De FBI hield Dietrich jarenlang in de gaten, om uiteindelijk te kunnen bewijzen dat ze als Nazi-spion verwikkeld was in anti-Amerikaanse activiteiten.

Uit de FBI- dossiers blijkt dat Dietrich in 1944 de beschuldigingen tegenging door spion voor de Verenigde Staten te worden. Haar werkzaamheden bestonden onder meer uit het verzamelen van informatie over subversieve activiteiten in Europa. Een precieze taakomschrijving ontbreekt in de documenten: een deel van Dietrichs dossier werd in 1980 vernietigd.

Het restant van het FBI-dossier is onlangs vrijgegeven. Hierin komt ook veel aan het licht over Dietrichs liefdesleven. Ondanks haar huwelijk met Rudolf Sieber gedroeg Dietrich zich op glamoreuze manier losbandig. Haar buitenechtelijke relaties waren van korte duur en hielden nooit langer stand dan zes maanden. Opvallend veel aandacht wordt in het dossier geschonken aan Dietrichs affaires met notoire lesbiennes, waaronder Kay Francis.

(bron: The Guardian)