Downey kan filmcarrière hervatten

Acteur niet verder vervolgd voor drugsbezit

De Amerikaanse acteur Robert Downey jr. kan zijn filmcarrière hervatten. Een rechtbank in Los Angeles heeft besloten de acteur niet verder te vervolgen voor drugsbezit. Zijn proeftijd is beëindigd.

De acteur, bekend van de film Chaplin en de tv-serie Ally McBeal, werd vorig jaar juli veroordeeld voor het gebruik en bezit van cocaïne. Hij werd niet naar de gevangenis gestuurd maar moest een jaar lang verplicht afkicken in een kliniek.

Nu Downey uit de kliniek is ontslagen, wilde aanklager Kevin Shek dat zijn proeftijd met een half jaar werd verlengd om te zorgen voor nazorg. De rechter oordeelde echter dat Downey al veertien maanden geen drugs of alcohol had gebruikt en daarmee had voldaan aan de eisen.

De 37-jarige acteur kwam voor het eerst in de juridische problemen toen de politie in 1996 cocaïne, heroïne en een pistool in zijn auto vond. Enige weken laten werd hij opgenomen in een afkickcentrum nadat hij bewusteloos was gevonden in het huis van een buurman. In augustus 1999 werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor overtreding van zijn proeftijd. Een jaar later werd hij vrijgelaten.