Docu WTC met lof ontvangen

Documentaire toont geen doden en gewonden

Een documentaire met opnamen uit het brandende World Trade Center is bij zijn première met veel lof ontvangen. New Yorkse brandweerlieden benadrukten maandag dat ze het erg waarderen dat de gebeurtenis subtiel in beeld is gebracht.

Zondagavond werd de documentaire getiteld '9/11' uitgezonden door het Amerikaanse televisiestation CBS. De film laat unieke beelden zien van de chaos in de noordelijke toren na de inslag van het vliegtuig. Het zijn de enige opnamen van de laatste minuten van het WTC. De beelden zijn gemaakt door twee jonge Franse filmmakers die bezig waren met het maken van een portret van een New Yorkse brandweerman. Op het moment van de aanslag waren ze aan het filmen in de nabijheid van het WTC. Ze volgden de brandweerman tot in het gebouw.

Naast de brandweermannen toont het materiaal mensen die het gebouw uitvluchten. Er worden geen gewonden en doden getoond. Een van de filmnamers zegt terwijl hij zijn camera wegdraait als er twee brandende mensen in beeld komen 'misschien is dit censuur maar dit hoeven anderen niet te zien'.

Acteur Robert de Niro leidt de documentaire in. Hij beschrijft de gebeurtenis als de hel op aarde. Volgens hem tonen de beelden de kracht en de ijzeren wil van de brandweerlieden die met gevaar voor eigen leven de mensen in het gebouw willen redden. Onder de 2800 dodelijke slachtoffers waren 343 brandweerlieden.

Nabestaanden hadden aan CBS gevraagd de uitzending uit te stellen omdat het maandag precies een half jaar geleden was dat de terroristische aanslag werd gepleegd. De zender gaf hier geen gehoor aan.

(bron: ANP)