De Oscars komen eraan

vooruitblik

LOS ANGELES - Op 24 maart reikt Whoopi Goldberg in LA de Oscars uit. Het grote speculeren is al begonnen: wordt het 'The Lord of the Rings'? Wes Anderson? Of toch 'Moulin Rouge'?

Nog luider dan gebruikelijk is het rumoer over mogelijke Oscar-winnaars losgebarsten. De reden: een nieuw filmgala, dat moet uitgroeien tot dé opmaat tot het Oscar-gala op 24 maart.

Het American Film Institute (AFI), een koepelorganisatie van filmprofessionals, deelde deze week zijn prijzen uit. Het is de bedoeling dat de onderscheidingen de Golden Globes en de prijzen van de filmcritici
van New York, Chicago en Los Angeles naar de kroon gaan steken als de wegwijzers naar het Oscar-podium.

Lord of the Rings van Peter Jackson werd door het AFI verkozen tot Beste Film. En inderdaad: sindsdien geldt de Tolkien-verfilming in de Amerikaanse vakbladen als de favoriet voor de Oscar. Over de andere winnaars van de AFI-prijzen wordt hetzelfde geschreven. Sissy Spacek, winnares van de actriceprijs voor haar rol in In the Bedroom, is de grootste kanshebber voor de Oscar voor Beste Actrice. Denzel Washington ( gelauwerd voor zijn rol in Training Day) maakt opnieuw aanspraak op de Oscar voor de Beste Acteur, een prijs waarvoor hij al tweemaal eerder was genomineerd . Washington won wel, in 1989, een Oscar voor Beste Bijrol.

Robert Shaye, uitvoerend producent van The Lord of the Rings, zei na de AFI-
ceremonie in Los Angeles niet mee te willen doen aan de speculaties. 'Als je jezelf op iets blindstaart, drijft het van je af.'

David Lynch doet ook weer mee, nadat hij in Cannes al was onderscheiden als beste regisseur voor Mulholland Drive, een oogstrelende en tegelijkertijd cynische blik op de handel en wandel in Hollywood. Mulholland Drive werd door het AFI genegeerd, maar kreeg wel de prestigieuze prijs van de New Yorkse filmkritiek. Naomi Watts, hoofdrolspeelster in Mulholland Drive, is voor de New Yorkse pers de Beste Actrice.

Anders dan in voorgaande jaren is er niet één titel die er uitspringt. Lord of the Rings geldt als nummer één, maar ook Moulin Rouge, Shrek en A Beautiful Mind staan hoog genoteerd, terwijl The Royal Tenenbaums van jonge hond Wes Anderson als outsider geldt.
Hongerig wordt alweer uitgekeken naar de uitreiking van de Golden Globes, op 20 januari. De winnaars van die prijzen kunnen de lijstjes met favorieten nog een keer door elkaar schudden.