Cinémathèque Française onderneemt filmmissie Afghanistan

Afghaanse volk komt volgens directeur Scarlet beelden tekort

De Cinémathèque Française heeft dinsdag een aantal medewerkers naar Afghanistan gestuurd om het volk kennis te laten maken met klassiekers uit de filmgeschiedenis. Het missieteam heeft een groot aantal VHS-banden bij zich, waarop onder meer korte films van Chaplin en Keaton.

Cinémathèque-directeur Peter Scarlet, een Amerikaan die eerder het Film Festival van San Francisco leidde, selecteerde de films uit het omvangrijke archief van het Parijse filmmuseum. Bedoeling is dat de films op 21 maart in Kabul vertoond worden. Die dag viert Afghanistan het nieuwe jaar. Bovendien keert dan de Afghaanse koning Zaher Sha terug naar zijn land, na 29 jaar ballingschap.

Scarlet vindt het naar eigen zeggen belangrijk dat het Afghaanse publiek films ziet nadat het tien jaar lang door de Taliban van beelden verstoken is gebleven. De missie wordt gesponsord door het Franse ministerie van cultuur. In de pré-Talibanperiode was het Franse consulaat in Kabul het enige betrouwbare adres voor buitelandse films.

Oorspronkelijk zouden de films in hun originele 35 filmformaat naar Afghanistan worden gebracht , maar daarvoor was geen plaats in de vliegtuigen van de VN - de enige vliegtuigen die naar Kabul vliegen.

Behalve Chaplin en Keaton worden onder meer ook de Iraanse klassieker The White Balloon vertoond en de Franse komedie La Grand Vadrouille (1966), die volgens Scarlet bijzonder populair was in Afganistan. Maar Scarlets missie gaat verder: tijdens zijn bezoek hoopt hij ook contact te leggen met mensen die Afghaanse films wisten te verbergen voor de Taliban. 'We hopen met Afghanistan een relatie op te bouwen die ertoe leidt dat het nationale filmerfgoed bewaard blijft,' aldus Scarlet.

(bron: Variety)