Celli kandidaat-directeur Venetië

Pierluigi Celli gaat waarschijnlijk de nieuwe artisitiek directeur van het Film Festival van Venetië worden. Celli, voorheen algemeen directeur van de Italiaanse omroep RAI, heeft een akkoord bereikt met Biennale-voorzitter Franco Bernabe. Naar verwachting zal Celli's benoeming eind deze week bevestigd worden, wanneer het nieuwe Biennale-bestuur voor het eerst gaat vergaderen.

Tot voor kort werd Piera Detassis gezien als de belangrijkste kandidaat. Detassis, journalist en hoofdredactrice van het glossy filmtijdschrift Ciak, heeft volgens niet bevestigde bronnen de functie geweigerd. Gesuggereerd werd dat Detassis de leiding van de selectiecommissie op zich zou kunnen nemen, naast Celli als algemeen leider. Maar volgens de journaliste zou het geen goede zaak zijn de directie over twee personen te verdelen.

Onlangs dreigde de vakbond van Italiaanse producers alle Italiaanse producties van het festival te weren, wanneer de nieuwe Venetië-directeur niet voor het einde van de week benoemd zou worden. Eerdere onderhandelingen met festival-leiders Marco Muller en Enrico Ghezzi liepen stuk op de mogelijke bemoeienissen van de Berlusconi- regering. Die is sinds enige tijd bezig met een grote zuivering onder artistieke sleutelfiguren. Voormalig Venetië-directeur Alberto Barbera trad af uit protest tegen dit beleid, gevolgd door het complete bestuur.

Nieuwe kanshebber Celli onderhield goede banden met de vorige, links-geöriënteerde regering van Massimo D'Alema, maar schijnt tegenwoordig op goede voet te staan met de centrum-rechtse Berlusconi. Insiders menen dat Celli's eventuele benoeming vooral een opstapje zal zijn naar een invloedrijkere positie in het Bienalle-bestuur van 2003.

(bron: Variety)