Bowling for Columbine kanshebber Joris Ivens Award

Ook Victor Kossakovski en Steve James genomineerd

Woensdagavond zijn op het vijftiende International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) de nominaties bekendgemaakt voor de VPRO Joris Ivens Competitie voor de beste lange documentaire.

De kanshebbers op de prijs (12.500 euro en een kunstwerk) zijn de Amerikaan Michael Moore (Bowling for Columbine), de Rus Victor Kossakovsky (Tishe!/Hush) en de Amerikaan Steve James (Stevie).

Met de nominatie voor Bowling for Columbine maakt Michael Moore, die eerder werd onderscheiden in Cannes, Vancouver, San Sebastian, São Paulo en Bergen, kans op zijn tweede prijs van het IDFA 2002; de publieksprijs van de huidige editie kan hem, met een gemiddeld waarderingscijfer van 9.2, niet meer ontgaan.

De Canadese producent Catherine Olsen, voorzitter van de jury van de Zilveren Wolf Competitie (beste korte documentaires), maakte ook de nominaties bekend. De jury nomineerde My Body - Kroppen min van de Noorse regisseur Margreth Olin, My Terrorist van de Israëlische regisseur Yulie Gerstel en The Secret of My Succes van de Chinees Jinchuan Duan. De winnaar van de Zilveren Wolf (10 duizend euro) wordt automatisch op shortlist gezet voor de Oscars.

Op de Prijs van de Internationale Filmkritiek maken drie films van debuterende regisseurs een kans : Barbeiros van Mervi Junkkonen uit Finland, de Belgisch-Amerikaanse coproductie The Virgin Diaries van Jessica Woodworth en Volver a Vernos - Pinochet's Children van de Duitse filmmaker Paula Rodríquez.

De winnaars worden vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het slotfeest van het festival. Het IDFA blijft na de slotavond nog twee dagen geopend voor het publiek.