IDA, de internationale organisatie van documentairemakers, heeft Bowling for Columbine van de Amerikaan Michael Moore uitgeroepen tot beste documentaire aller tijden. Moore bezet met zijn in 1989 gemaakte film Roger and Me ook de derde plaats.

Bowling for Columbine is een ironische aanklacht tegen het wapenbezit in de VS. Moore concentreert zich op de schietpartij in de Columbine High School in Littleton, Colorado in 1999. Twee jongens schoten toen twaalf scholieren en een leraar dood voor zij zelfmoord pleegden.

De documentaire opende dit jaar het Internationale Documentary Festival Amsterdam (IDFA) en kreeg daar de publieksprijs. In Roger and Me achtervolgt Moore de president-directeur van General Motors die heeft besloten de fabriek in Flint in de staat Michigan te sluiten.

De leden van IDA plaatsten The Thin Blue Line op de tweede plaats. Deze documentaire gaat over het proces tegen de daders van de moord op een politieman in Dallas in 1976. De beklaagden bleken ten onrechte te zijn veroordeeld.

IDA, dat in 1982 werd opgericht, heeft ongeveer 2700 leden in vijftig landen.