Bestuur acteursorganisatie ACT treedt terug

Oprichting geslaagd, fakkel wordt overgedragen

Op maandag 4 november j.l. is het bestuur van het Gilde van Film- en Televisieacteurs ACT teruggetreden. ACT is ruim twee jaar geleden door de leden van dit bestuur opgericht. Nu de organisatie klaar is om als belangenvereniging aan de slag te gaan, vonden de bestuursleden het tijd om de fakkel over te dragen. In het oude bestuur zaten onder meer acteurs Huub Stapel en Renée Sountendijk. Tot het nieuwe bestuur compleet is zal de Federatie Filmbelangen als officiële zaakwaarnemer van ACT optreden.

In februari 2000 organiseerde de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers het forum 'Een vereniging van film- en televisieacteurs'. Nederlandse acteurs waren toen nog op geen enkele manier verenigd, terwijl de behoefte aan een belangenbehartigende organisatie groot was. Een maand na het forum werd ACT opgericht.

ACT ontwikkelt onder meer acteurscontracten, onderhandelt over arbeidsvoorwaarden met producenten, strijdt voor een betere uitkering van thuiskopiegelden aan acteurs en verleent juridische en andere diensten aan leden. Daarnaast organiseert de vereniging bijeenkomsten voor haar leden. ACT is lid van de Federatie Filmbelangen.