Belgen winnen, Skrien onttroond

Team Paradiso Film wint Nationale Filmquiz; Cinema.nl vierde

Gerhard Busch ,

Twaalf teams deden zondag 12 mei mee aan de Nationale Filmquiz. Elf Nederlandse koppels en één uit België. Drie keer raden wie won.

In de goed gevulde zaal 7 van filmtheater Lux in Nijmegen vond zondagmiddag de 8ste editie van de Nationale Filmquiz plaats. Voordat presentator Hans Beerekamp (in het verleden zelf winnaar van de quiz) de deelnemers naar voren riep, sloot hij eerst plechtig het afgelopen filmjaar af. Want het nieuwe filmjaar begint, aldus Beerekamp, pas echt met de opening van het filmfestival van Cannes (15 mei). Het was een mooi bruggetje naar de officiële presentatie van het Filmjaarboek 2001, dat dit jaar voor het eerst gekoppeld was aan de filmquiz.

Na de overhandiging van het boek aan juryleden Ricky Koole en Pieter Verhoeff kon de quiz beginnen. Elf koppels hadden zich vantevoren opgegeven, één koppel werd ter plekke geformeerd uit het publiek. De twaalf - bestaande uit onder meer distributeurs, pers, acteurs, filmstudenten - zouden in drie voorrondes en één finaleronde strijden om de eer, een papieren tas vol dvd 's, een beker (een bokaal kan je de in sportwinkels aangeschafte prijsjes niet noemen) en de titel: 'Filmkenner 2002'.

De opzet van de quiz was publieksvriendelijk. Veel beeld- en geluidsfragmenten en voldoende o-ja-vragen om ook de quiz vanuit de zaal fanatiek te blijven volgen.

Om vroege drukkers onder de deelnemers te ontmoedigen, bleef het lang onduidelijk waar een vraag naartoe ging. Zo kon een fragment uit Robert Altmans Gosford Park via de regisseur, diens oeuvre, uiteindelijk terechtkomen bij de vraag: In welke categorie won Altmans Nashville in 1976 de enige Oscar (antwoord: beste song, Keith Carradine met 'I'm easy').

De vier koppels die de finaleronde bereikten waren de Belgen Erik van Looy en Erik Engelen voor Paradiso Film, de winnaars van de Kriterion Studentenquiz Bob Wilbers en Marcel Wijninga, Skrien- redacteuren en titelverdigers René van Uffelen en André van Waardenburg, en het team van Cinema.nl, bestaande uit Kevin Toma en Gerhard Busch.

Na in totaal drie uur quizzen en meer dan 100 vragen, wonnen de Belgen (24 punten), met minimaal verschil van de studenten (23 punten). Met een luid 'Leve Nederland ' namen de amusante Belgen de felicitaties en prijzen in ontvangst. En weer werden de Nederlanders in een quiz - notabene de NATIONALE filmquiz - door Belgen verslagen.