Antonio Banderas krijgt Quinn Award

De Spaanse acteur sprak nauwelijks Engels aan het begin van zijn Amerikaanse carrière

Antonio Banderas heeft de eerste Anthony Quinn Award in de wacht gesleept. Hij kreeg de prijs voor zijn acteerprestaties, zowel op toneel als het witte doek.

De in Spanje geboren filmster nam de prijs in ontvangst op het tiende Providence New Latin American Cinema Festival, dat jaarlijks gehouden wordt. 'Ik ben erg trots dat ik hier mag zijn en een prijs krijg die naar zo'n grote acteur is vernoemd', aldus de winnaar.

Antonio Banderas' acteercarrière beslaat al meer dan twinig jaar. Hij speelde onder andere in de films The Mask of Zorro en Spy Kids. Toen hij in 1992 zijn Amerikaanse debuut maakte in The Mambo Kings sprak Banderas nauwelijks Engels. Hij leerde de tekst op fonetische wijze uit het hoofd en wist absoluut niet wat hij acteerde.

Banderas debuteerde in 1982 in Laberinto de pasiones van Pedro Almodovar. Almodovar regisseerde hem ook in onder meer Matador (1986) en Mujeres al borde de un ataque de nervios (1988) en was daarmee van groot belang voor Banderas' loopbaan .

De in 2001 overleden Anthony Quinn werd in Mexico geboren en was eregast op de vorige editie van het Latijns-Amerikaanse festival. Hij ontving toen een prijs voor het doorbreken van culturele barrières. Quinn oogstte veel succes met rollen in films als Lawrence of Arabia, La Strada en Zorba the Greek . Hij werd 86 jaar.

(bron: ANP)