Amerikaanse filmcrews werken te lang

Crew Pleasantville vraagt om onderzoek langdurige werktijden filmset

Drie leden van de crew van de komedie Pleasantville (1997) hebben de Amerikaanse regering gevraagd een onderzoek te beginnen naar de risico's van slaapgebrek binnen de filmindustrie. Dit naar aanleiding van de dood van camera-assistent Brent Hershman, die verongelukte na een werkdag van 19 uur op de set van Pleasantville.

In een brief aan de Occupational Safety & Health Admininstration schrijven John Lindley, Bruce McLeery en James Shelton dat het op filmsets 'heel normaal is voor acteurs en crewleden om 16, 18 en zelfs 20 uur per dag te werken'. Het OSHA bevestigt de ontvangst van het verzoek maar heeft geen verder commentaar.

Lindley, McLeery en Shelton wijzen er in hun brief op dat vermoeide en dronken chauffeurs vaak dezelfde symptomen vertonen. Ze vragen zich af hoe een land dat aan dronken chauffeurs de oorlog heeft verklaard, het toestaat dat mensen overwerkt achter het stuur kruipen.

Vijf jaar geleden deden de mensen van Pleasantville een eerste poging om het werkgedrag op de filmset aan banden te leggen. Met een petitie genaamd 'Brent's Rule' probeerden ze collega's te enthousiasmeren voor een limiet van 14 uur. De International Alliance of Theatrical & Stage Employees (IA) heeft bovendien een 'lange-uren-beleid' ingesteld. Dit beleid eist dat buiten het studioterrein werkende IA-leden onderdak krijgen op kosten van de producer, wanneer zij langer dan 12 uur op de set zijn bezig geweest.

(bron: Variety)