Actrice Kim Hunter overleden

Successen met Streetcar en Planet of the Apes

De Amerikaanse actrice Kim Hunter is woensdag op 79-jarige leeftijd in New York overleden. Dat heeft haar dochter meegedeeld. Voor haar spel in de film A Streetcar Named Desire won Hunter in 1951 de Oscar voor de beste vrouwelijke bijrol.

Hunter werd op 12 november 1922 als Janet Cole in Detroit geboren. Nadat zij in allerlei bescheiden theaters had geacteerd, ging zij naar Californië, waar producent David O. Selznick haar een contract aanbood. Op het witte doek was zij voor het eerst te zien in de griezelfilm The Seventh Victim. Na haar rol van Stella in A Streetcar Named Desire, waarin Marlon Brando Stanley Kowalski speelde, kreeg zij slechts enkele rollen, omdat zij wegens vermeende communistische sympathieën op een zwarte lijst kwam te staan.

Hunter kwam in 1964 terug met een rol in de film Lilith, waarin eveneens Warren Beatty, Jean Seberg en Peter Fonda speelden. Vier jaar later nam zij de rol van chimpansee-psychiater Dr. Zira in de sciencefictionfilm Planet of the Apes aan. Ook in de twee vervolgfilms was zij te zien: Beneath the Planet of the Apes ( 1970) en Escape from the Planet of the Apes (1971). In 2000 speelde Hunter voor het laatst in een film: Here's to life!, van Arne Olsen.